Free Energy | searching for free energy and discussing free energy

Hydrogen energy => Electrolysis of H20 and Hydrogen on demand generation => Topic started by: Z-Force on July 13, 2018, 07:47:27 PM

Title: Drycell Plates High Degradation Rate?
Post by: Z-Force on July 13, 2018, 07:47:27 PM
Hello Oxyhydrogen Enthusiasts,

I have built my first drycell oxyhydrogen generator and tested it yesterday. The test was successful as the drycell worked within design parameters. But one thing worried me when I disassembled the cell. The drycell was only operating for max. 10 minutes and yet the plates were visibly degraded. I have attached some pictures of the plates. Is that normal? This is my very first drycell so I apologize if my question is "too basic".

Here are the technical data:
The whole setup was a drycell connected to a electrolyte container and a bubbler. The Drycell was powered by an adjustable transformer
that together with a power diode fed the cell with a "half-periodic sine wave".

The drycell had 24 plates, 23 chambers. The plates were ANSI 316L/1.4404 stainless steel dimensioned 20x20 cm^2 with an active surface of 16x16 cm^2 and a thickness of 1 mm. The drycell was energized at its endplates, i.e., the configuration was [+ NNNNN... -]
The current to the cell was controlled by the electrolyte concentration, the distance between each plate and the variable voltage.
Since the plate spacing was approximately 1mm and  the cell was designed to operate at 2-2.5V per chamber with a max current draw of 18A, the potassium hydroxide electrolyte concentration amounted to 26.5g/liter. Distilled water was used, although I am not sure about its purity grade.
The gaskets between the plates were simple PVC squares.

The continuous operation of the drycell was 10 min. at 30-35V and an average current draw of 6 A.
When disassembling the cell I noticed that the plates and the electrolyte were getting warm, which must occur due to the voltage drop across the drycell, but the plates were discolored and had a "rusty" appearance. The electrolyte had a brownish color which indicates corrosion.
Is that normal for such a short operation time or am I just a little too worried about my babys :) ? Is the corrosion rate going down after the first layer of rust due to a protection layer?


Greetings,
Z